Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Потребителското доверие в еврозоната достига най-високо ниво от 2001 г. през септември

Потребителските разходи ще осигурят допълнителна подкрепа за икономическото възстановяване, което върви изненадващо силно през годината

Потребителското доверие в еврозоната достига най-високо ниво от 2001 г. през септември

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителите в еврозоната са най-оптимистично настроени за перспективите от всякога. Това може би е индикация, че икономиката на региона вероятно навлиза в най-силната си година след световната финансова криза, пише MarketWatch, като се позовава на данните на Европейската комисия (ЕК) за потребителското доверие.

ЕК обяви, че изчисляваният от нея индекс на потребителското доверие се повишава от -1,5 пункта през август до -1,2 пункта през септември. Това е най-високо ниво на индекса от 2001 г. насам.

Подобрението предполага, че потребителите ще продължат да харчат по-свободно. Това ще осигури допълнителна подкрепа за икономическото възстановяване, което върви изненадващо силно през годината.

Повишаването на доверието вероятно отразява постоянния спад в нивото на безработицата, както и първите признаци за ръст на възнагражденията. Данни, публикувани през миналата седмица, показват, че заплащането през второто тримесечие е с 2% по-високо в сравнение със същия период на предходната година. Това е най-голямото увеличение след първото тримесечие на 2015 г.

Укрепването на настроенията на потребителите предполага също така, че хората не се чувстват обезпокоени от признаците, че Европейската централна банка се готви да прекрати някои от стимулите за икономиката, предприети от средата на 2014 г.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Русия сложи спирачка на лихвените съкращения