IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в Германия се подобрява през февруари

Германците очакват доходите им да се повишат, но са умерени оптимисти за перспективите пред икономиката

09:48 | 25.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителското доверие в Германия се подобрява леко през февруари, а за март индикаторът прогнозира 9,5 пункта в сравнение с 9,4 през февруари. Това са резултатите от проучването на компанията за маркетингови проучвания GfK за потребителските нагласи. Има значителен ръст в очакванията за доходите, но почти никаква промяна в перспективите за икономиката. Склонността към потребление остава стабилна.

Резултатите от февруари показват, че разгорещените дискусии за това, как да се стигне до устойчиво решение на бежанската криза, все още нямат влияние върху германските потребители. Дори и заплахата от терористични нападения не е оказала негативно влияние на потребителското доверие. 

След леко подобрение през януари няма особено голяма промяна в очакванията – индикаторът губи само 0,8% до 3,4 пункта през февруари. Очаква се този показател да остане на положителна територия в дългосрочен план, но в сравнение с миналата година той е 24 пункта надолу.

Очаква се тази година германската икономика да нарасне с близо 2% и една от причините за оптимистичната прогноза е отличното състояние на германския трудов пазар.

След умерени понижения миналия месец очакванията за доходите се понижават значително през февруари, като този показател се представя най-добре: нараства с 9,5 пункта до 56,7 пункта. По-висока стойност последно беше записана през юни 2015 г. (58,6 пункта).

В номинални измерения разполагаемият доход на домакинствата се очаква да се повиши с около 3% тази година. Инфлацията, която през 2015 г. беше 0,3%, ще остане ниска и тази година, така че германското население ще има повече пари за харчене.

Индексът за склонността към потребление остава непроменен през февруари – 52,7 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още