IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в Германия се подобрява значително

Германците категорично смятат, че икономиката на Федералната република ще възвърне инерцията си през идните месеци

10:40 | 27.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителското доверие в Германия се подобрява значително през април, сочат данните на компанията за маркетингови проучвания GfK. Анализаторите прогнозират покачване на индекса от 9,4 пункта през април до 9,7 пункта през май. Наблюдава се подобрение в очакванията за икономиката и доходите, както и при склонността към потребление.

Германците категорично смятат, че икономиката на Федералната република ще възвърне инерцията си през идните месеци. 

След като се понижи през миналия месец, индикаторът за икономическите очаквания се повишава значително през април и отчита ръст в размер на 5,8 пункта до 6,3 пункта. Така индексът се стабилизира на положителна територия, след като дълго време средната му стойност беше около нулата.

GfK прогнозира, че германската икономика ще нарасне с 1,6% тази година, което е по-малко в сравнение с повишението през миналата (1,7%). През 2017 г. се очаква ръст на БВП от 1,5 на сто. Най-големите препятствия пред ускоряването на растежа са геополитическата несигурност, както и слабата икономика в редица развиващи се пазари. Преди всичко обаче бизнес инвестициите са значително по-ниски от очакванията на фона на иначе благоприятните финансови условия.

Очакванията за доходите на германците се повишават със 7 пункта до 57,5 пункта, което е най-високото ниво от 9 месеца.

Склонността за потребление, която се подобрява, до голяма степен се дължи на решението на ЕЦБ от март да въведе още облекчения. Индикаторът се повишава с 5,4 пункта до 55,4 пункта през април, най-високата стойност от юли миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още