IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в Канада достига нов връх

Въпреки че големи части от страната остават под ограниченията за Covid-19, прогнозите за икономическите перспективи се подобриха през май

19:14 | 17.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Потребителското доверие нараства в Канада, тъй като ускореното поставяне на ваксини срещу Covid-19 подхранва оптимизма за възстановяването, съобщава Bloomberg.

Почти 45% от канадците смятат, че икономиката ще бъде по-силна през следващите шест месеца, сочи проучване на Nanos Research Group за Bloomberg News. Това е най-високото ниво, отчетено от 2009 г. насам, вдигайки общия индекс на доверие до рекорд от 64,6 пункта.

канада канада

Въпреки че големи части от страната остават под ограниченията за Covid-19, прогнозите за икономическите перспективи се подобриха през май, тъй като повече канадци се ваксинират срещу вируса. Отварянето на американската икономика е друг източник на оптимизъм в Канада.

Всяка седмица Nanos Research се допитва до 250 канадци за техните лични финанси, сигурността на работното място и перспективите както за икономиката, така и за цените на недвижимите имоти. Индексът на доверие представлява подвижна четириседмична средна стойност от около 1000 анкетирани.

Настроенията относно сигурността на работното място бяха до голяма степен непроменени, като почти 70% от анкетираните заявиха, че тяхната заетост е поне донякъде сигурна. Доверието се подобри във всички части на страната, с изключение на Квебек, който отчете лек спад.

Гуверньорът на централната банка на Канада Тиф Маклем посочи, че няма да бърза да повишава лихвените проценти.
В реч, озаглавена „Ползите от приобщаваща икономика“, Маклем повтори, че централната банка ще продължи да подкрепя икономиката, докато не се осъществи „пълно“ възстановяване. Той посочи, че това означва заетост, надхвърляща нивата отпреди пандемията и бизнес, който реинвестира отново, както и стабилен пазар на работни места за групи, които са най-силно засегнати от пандемията като младите жени.

„Имаме около 700 хил. работни места по-малко от нивото, което искаме да видим и около 500 хил. работни места по-малко от преди пандемията, каза Маклем в отговор на въпроси след речта си.

Централната банка на Канада миналия месец ускори графика за евентуално увеличение на лихвените проценти и стана първата голяма икономика, която сигнализира за намерението си да намали нивата на спешни парични стимули. След тези политически решения на 21 април инвеститорите повишиха залозите си за повишаване на лихвения процент още през следващата година, като тласнаха нагоре канадския долар с 3,1%. От началото на годината валутата е поскъпнала с 4,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още