IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в САЩ достигна най-ниско ниво от избирането на Тръмп

Това е един от най-ясните знаци, че частичната блокада на работата на администрацията се отразява негативно на икономиката

21:01 | 18.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американското потребителско доверие отбеляза значителен спад в началото на януари до най-ниското си ниво от идването на власт на американския президент Доналд Тръмп преди две години. Данните идват на фона на продължаващото частично спиране на работата на администрацията, както и на пазарната волатилност, причинена в голяма степен от търговското напрежение между САЩ и Китай.

Спадът на доверието, отчетен от Университета в Мичиган, е най-ясният знак, че настояването на държавния глава за отпускането на 5,7 млрд. долара за строежа на стена по границата с Мексико се отразява негативно на икономиката, съобщава агенция Ройтерс.

И макар настроенията на потребителите да остават в голяма степен положителни, то тъмните облаци, надвиснали над икономиката, могат да направят домакинствата по-предпазливи. Потребителските разходи представляват над две трети от американската икономика.

„Трудно ще видим реален ръст на брутния вътрешен продукт от над 1% до 1,5% през първото тримесечие, ако потребителите обявят стачка на пазаруването“, посочва Крис Рупки, главен икономист на MUFG.

Най-дългото прекъсване на работата на администрацията в американската история остави близо 800 000 държавни служители без заплати. Частните подизпълнители, които работят за редица правителствени агенции също не получават възнагражденията си.

По данни на Университета в мичиган индексът на потребителското доверие е спаднал със 7,7% до 90,7 пункта през януари. Това е и най-ниското му четене от октомври 2016 г. насам, както и най-рязкото понижение от септември 2015 г. насам. очакванията на икономистите беше за стойности от 97 пункта.

Според представители на университета влошаването на данните се дължи на поредица от проблеми включително блокадата на администрацията, отражението на американските мита върху вносни стоки, нестабилността на финансовите пазари, забавянето на икономиката в световен мащаб, както и липсата на яснота за паричните политики.

Според половината допитани „тези събития ще имат отрицателен ефект върху способността на Тръмп да се фокусира върху икономическия растеж“.

Според икономистите частичното спиране на работата на администрацията, което започна на 22 декември, ще отнема по две десети от процентния пункт от растежа на БВП за всяка седмица, в която продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още