IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето икономисти виждат рецесия в САЩ до 2021 г.

Прогнозите сочат, че митата ще засилят инфлацията през тази година

11:11 | 25.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над три четвърти от икономистите в ново проучване очакват САЩ да навлезе в рецесия до края на 2021 г., въпреки че мнозинството все още смята, че Федералният резерв ще продължи да повишава лихвените проценти през тази година, съобщава Bloomberg.

Десет процента от интервюираните икономисти посочват, че рецесията ще започне още през тази година, за 42% това ще се случи през следващата година, докато 25% очакват свиването на икономиката да започне през 2021 г. Това сочат данните от проучването на американската Национална асоциация за бизнес икономика, публикувани в понеделник.

Останалите икономисти са прогнозирали инфлация след 2021 г. или не са изразили становище. Проучването е направено в периода 30 януари – 8 февруари сред 300 икономисти.

Предстои тази седмица да бъдат публикувани предварителните данни за БВП на САЩ през четвъртото тримесечие на 2018 г., чието излизане се забави заради временното прекъсване в работата на американското правителство. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха в петък, че растежът ще се охлади до 2,5% на годишна база през последните месеци на миналата година спрямо отчетените 3,4% през третото тримесечие.

Икономистите в проучването са разделени в мнението си относно ефекта от процеса на нормализиране на баланса на Федералния резерв, както и по отношение на очакванията си за увеличения на лихвите в краткосрочен план. Една пета от анкетираните смятат, че ще има увеличение с 25 базисни пункта, а една пета заявяват, че ще има повишение с 50 базисни точки или повече. Останалите респонденти са посочили, че не знаят или не могат да изразят мнение.

„Има разминаване между това, което посочват икономистите в проучването и какво мислят пазарите за политиката на Фед по отношение на лихвите и намаляването на баланса“, коментира Меган Грийн, старши икономист в Manulife Asset Management и отговарящ за проучването. Грийн обясни още, че пазарите не очакват повече увеличения през 2019 г., докато повечето икономисти, взели участие в проучването, прогнозират едно или две повишения на лихвите.

Едва от 11% от анкетираните пък са на мнение, че следващият ход на Фед ще бъде намаляване на лихвите.

Търговската политика на президента Доналд Тръмп продължава да тревожи повечето участници в проучването. 36% от тях са заявили, че съществуващите мита, ако останат в сила, ще намалят растежа на БВП през 2019 г. с 25 базисни пункта. В същото време за 26% от икономистите ефектът ще е още по-голям и ще доведе до свиване на БВП с 50 базисни пункта.

Икономистите освен това очакват митата да засилят инфлацията през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още