IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позитивното настроение на малките фирми в САЩ е на най-високото ниво от 1987 г.

Данъчните облекчения и икономическият растеж стимулират очакванията за по-добри печалби

16:31 | 13.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Малките фирми в САЩ са най-оптимистично настроени от над три десетилетия, като обявените данъчни облекчения и икономическият растеж в страната стимулират очакванията за по-добри печалби, показва проучване на Националната федерация на независимия бизнес, цитирано от Bloomberg.

Почти всичките 10 компонента на индекса, включително плановете за запасите и очакванията за продажбите, се увеличават или запазват на стабилно ниво през февруари, като бележат второто най-високо ниво от началото на проучванията през 1973 г.

На фона на съкращенията на данъците и дерегулациите, инициирани от администрацията на президента Тръмп, тенденциите за по-добра печалба са на най-високото ниво от 1987 г.

Най-големият проблем за компаниите обаче продължава да е намирането на квалифицирана работна ръка, като 34% от анкетираните споделят, че имат работни места, които не могат да запълнят. Най-висок е този процент в строителната и производствената индустрия. Около 15% заявяват, че използват служители на временни договори, най-високото ниво от ноември 2016 г. насам.

В същото време 66% от фирмите съобщават, че правят капиталови разходи, което е най-високото равнище от 2004 г. насам.

Общо 8% от собствениците на бизнес отчитат по-високи продажби през последните три месеца, което представлява ръст от 3 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още