Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Позволението за градински срещи стимулира британците да пазаруват

Голяма част от търговията се прехвърли в онлайн пространството през последната година

Позволението за градински срещи стимулира британците да пазаруват

Снимка: Bloomberg

Британските продажби на дребно нараснаха през февруари, отчасти подкрепени от засиления интерес към градински мебели, тъй като британците се опитват да обзаведат дворовете си, където ще прекарват по-голяма част от времето си заради удължените ограничения на Острова.

Обемите на продажбите са се увеличили с 2,1% спрямо януари, което отговаря на прогнозите от анкета на Ройтерс, след спада от 8% през първия месец от годината, когато Обединеното кралство се върна към строги ограничения, съобщи Ройтерс.

Продажбите на дребно са намалели с 3,7% в сравнение с февруари 2020 г., преди пандемията да удари повечето западни икономики, като много търговци на дребно, които продават стоки не от първа необходимост, все още са затворени.

Голяма част от търговията се прехвърли в онлайн пространството през последната година. По данни на Службата за национална статистика делът на онлайн продажбите е рекордно висок – в размер на 36,1% от всички направени.

Английската централна банка обяви, че степента, в която домакинствата харчат спестяванията, събрани докато са били вкъщи, ще определи скоростта на възстановяване на Великобритания от най-голямата икономическа криза от повече от три века.

Премиерът Борис Джонсън планира да позволи на групи от до шест души да се срещат в градините си от 29 март, а търговците на стоки, които не са от първа необходимост, се очаква да отворят отново на 12 април.

В четвъртък проучване на Конфедерацията на британската индустрия показа, че търговците на дребно са претърпели още един труден месец през март, но очакванията за продажбите за предстоящия месец са положителни за първи път от декември 2019 г.

От националната статистика съобщиха, че възстановяването на продажбите през февруари се дължи на универсалните магазини, на които беше позволено да останат отворени, защото продават храна.

„Домакинските стоки също се представят добре, тъй като разходите за дома и мебелите за открито стимулират продажбите“, обясни статистикът Джонатан Атоу.

Магазините за дрехи продължават да са сред най-засегнатите, като продажбите намаляват наполовина от нивото им преди пандемията.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Безработните в Германия намалят през ноември до около 2,3 милиона