IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предколедното пазаруване възстанови британските продажби на дребно

Продажбите се повишиха до най-високото ниво от три месеца

17:04 | 21.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британските продажби на дребно се възстановиха през декември, тъй като ограниченията за магазините бяха отменени, а потребителите увеличиха покупките си преди Коледа. Перспективите за януари обаче остават най-лошите от лятото, съобщава Ройтерс.

По данни на Конфедерацията на британската индустрия (Confederation of British Industry, CBI) показателят за продажбите на дребно се е увеличил до -3 пункта през декември спрямо -25 пункта през ноември. Това е най-високото ниво от три месеца.

продажби продажби

Но перспективите за януари не са добри, като прогнозите са показателят да падне рязко до -33 пункта.

„Това казва нещо за предизвикателствата, пред които е изправен секторът на търговията на дребно през 2020 г. - че стабилните обеми на продажбите в навечерието на Коледа са добър резултат за годината“, коментира икономистът на CBI Бен Джоунс.

„Изглежда, че новата година няма да започне обещаващо, като търговците очакват рязък спад на продажбите през януари“, заяви той.

Проучването е проведено между 23 ноември и 14 декември, като обхваща края на второто блокиране на Острова, когато магазините за продажба на стоки, които не са от първа необходимост, бяха затворени.

Британският премиер Борис Джонсън обяви в събота нова по-строга блокада за Лондон и някои части на Англия.

Според проучването на CBI малките хранителни магазини, продавачите на мебели и търговците на дребно на други  стоки като цветя, отбелязаха силен растеж.

Но магазините за дрехи, обувки и универсалните магазини отново съобщиха, че обемите на продажба са по-ниски спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още