IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките инвестиции на Китай в чужбина се топят

Правителството обяви по-рано, че ще ограничи международните инвестиции на местните компании, за да предпази икономиката

14:26 | 17.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преките инвестиции на Китай извън финансовия сектор в чужбина от януари до септември са намалели с 41,9% на годишна основа до 78,03 млрд. долара, съобщи днес министерството на търговията, цитирано от Ройтерс.

Само през септември т. нар. изходящи преки инвестиции са спаднали с 42,5 на сто до 9,31 млрд. долара според изчисления на информационната агенция. Резултатът сочи допълнително влошаване спрямо август, когато показателят се понижи с 24,8%.

Китайското търговско министерство не оповести септемврийски данни, предаде БТА.

Китай твърди, че продължава да насърчава стойностните сделки навън, но се е ангажирал да ограничи инвестициите в чужбина в недвижими имоти, хотели, развлекателен бизнес, спортни клубове и филмовата индустрия, които подозира, че са по-спекулативни и целят да заобиколят строгия контрол на капиталовите потоци на страната. 

В средата на август Китай съобщи, че ще ограничи международните инвестиции на местните компании в изброените сектори, за да намали финансовия риск и да подкрепи икономиката. 

Властите ще забранят и международните инвестиции върху хазарта, но ще насърчат компаниите да подкрепят амбициозната инициатива на страната „Новия път на коприната“ на президента Си Дзинпин за свързването на Китай с Азия и Европа. 

Китай предприе усилия за намаляване на задлъжнялостта на финансовите пазари и да премахне системните рискове преди предаването на властта в Комунистическата партия, чийто конгрес ще се проведе тази седмица. 

Правителството се опитва да ограничи отлива на капитал, който отслаби юана и пресуши капиталовите резерви. Народната банка на Китай наложи контрол, след като средствата, които изтекоха миналата година от страната, достигнаха 816 млрд. долара, сочат данни на Bloomberg. Казината в Макао се смятат за основен изход, използван както от частни граждани, така и от корумпирани държавни представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още