IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемните доставки отново помрачават доверието на инвеститорите в Германия

Индексът на ZEW се понижава до най-ниското си ниво за последната година и половина

14:24 | 07.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Доверието на инвеститорите в германската икономика спада за четвърти месец през септември, след като международните смущения в доставките се задълбочиха, а броят на новозаразените с коронавирус нараства, заплашвайки да наруши възстановяването в Европа, съобщава Bloomberg.

Индексът на института ZEW за очакванията на инвеститорите се понижи до 26,5 пункта от 40,4 пункта през август, отчитайки най-ниското си ниво от година и половина насам. Перспективите за еврозоната също се влошават, след като икономиката на региона нарасна по-бързо от очакваното през второто тримесечие.

„Не можем да очакваме същата динамика през втората половина на годината, както бяха първоначалните прогнози“, коментира Кристиан Липс, главен икономист в NordLB. „Възстановяването би могло да бъде значително по-силно през третото тримесечие, ако не беше недостигът на предлагане - сега ще трябва да се примирим с малко по-бавни темпове на растеж“, изтъква той.

Ситуацията се влошава и заради нарастващите случаи на заразени с коронавирус по целия свят. Огнищата в Азия доведоха до налагане на нови ограничения през последните седмици, засилвайки недостига на суровини и материали, както и забавяне при доставките.

Главният изпълнителен директор на Volkswagen AG Херберт Дийс предупреди, че кризата с полупроводниците може да продължи през следващите години, сценарий, който би представлявал значително предизвикателство за икономиката.

Германия Германия

„Глобалният недостиг на чипове в автомобилния сектор и недостигът на материали в строителния сектор предизвикаха значително намаляване на очакванията за печалба за тези сектори“, заяви президентът на ZEW Ахим Вамбах. "Това може да се е отразило негативно върху икономическите очаквания“, добавя той.

Инерция при растежа

Според проучването на ZEW икономическият растеж в Германия през следващите шест месеца ще бъде само малко по-бърз от наблюдаваното в момента. През второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 1,6%.

Повечето държави в Европа, където 77% от пълнолетното население е получило поне по една доза от ваксина срщу коронавирус, са сигнализирали, че няма да налагат блокади, подобни на тези, които парализираха икономиката през миналата година. И все пак търговците на дребно и туристическият сектор все още могат да пострадат, ако потребителските настроение бъдат помрачени.

Ускоряването на инфлацията може да охлади потребителската активност. Цените на суровините се повишиха, като бизнесът прехвърля ценовия натиск върху клиентите, засилвайки натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да преосмисли своите перспективи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още