Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Продажбите на дребно на Острова се възстановяват, но публичният дълг расте

Въпреки лекото покачване на продажбите те остават далеч по-слаби от очакваното

Продажбите на дребно на Острова се възстановяват, но публичният дълг расте

Снимка: Bloomberg

Британските продажби на дребно се възстановиха леко през декември, тъй като магазините във Великобритания отвориха след четириседмичното затваряне, докато публичният дълг тази финансова година достигна нов рекорд, съобщава Ройтерс.

Обемите на продажбите на дребно са нараснали с 0,3% на месечна база през декември, далеч по-слабо от очакванията на икономистите в анкета на Ройтерс за увеличение с 1,2%. Продажбите на дребно обаче са с 2,9% по-високи в сравнение с година по-рано, показват официалните данни в петък.

Но като цяло за 2020 г. продажбите на дребно са намалели с 1,9% - най-големият спад за календарна година, като продажбите на дрехи спадат с повече от една четвърт.

След излизането на данните паундът леко се понижи спрямо долара и еврото.

В същото време дългът на публичния сектор през декември достигна 34,1 млрд. лири (46,65 млрд. долара), малко над прогнозите на икономистите за 32,1 млрд. лири, като заемите от началото на финансовата година през април достигнаха рекордните 270,8 млрд. лири.

През ноември правителствените анализатори прогнозираха, че заемите ще достигнат 394 млрд. лири през финансовата 2020-2021 година, което се равнява на 19% от БВП, най-високото ниво на публичен дълг след Втората световна война.

Данните от петък показват, че общият дълг на публичния сектор е достигнал 2,132 трилиона лири, което се равнява на 99,4% от БВП, най-високото ниво от финансовата година, приключила през 1962 година.

През декември британската икономика отбеляза по-рязък спад в официалните показатели за производство, отколкото всяка друга развита държава, както и най-високия брой на жертвите от COVID-19 в Европа.

През ноември икономиката се сви с 2,6% поради четириседмично блокиране на Острова. Правителството отиде и по-далеч и затвори училища, както и търговци на дребно, които не продават стоки от първа необходимост,  което според повечето икономисти ще доведе до свиване на икономиката през първото тримесечие.

Предварителни данни на националната статистика показват, че потребителските разходи в началото на януари са с 35% по-ниски, отколкото преди началото на пандемията през февруари, въпреки че цифрите не са сезонно коригирани, за да отразят типичното следколедно затишие.

Продажбите на дребно все пак се представят по-добре от другите области на потребителските разходи, като разходите на купувачите за онлайн пазаруване са се увеличили с 46,1% през 2020 г.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Новите работни места в САЩ се увеличиха повече от очакваното през февруари