Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Продажбите на дребно растат силно в ЕС и по-слабо в България

Търговията на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязва по-силен от очаквано ръст през март за втори пореден месец

Продажбите на дребно растат силно в ЕС и по-слабо в България

Купувач се разхожда в центъра на Берлин. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха по-силен от очаквано ръст през март за втори пореден месец, заличавайки част от спада от януари въпреки наличните ограничителните противоепидемични мерки, показват последни данни на Евростат.

През март 2021 г. продажбите на дребно в еврозоната се повишиха с 2,7% спрямо февруари, когато скочиха с цели 4,2% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 3,0%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-слабо нарастване с 1,5 на сто. По този начин търговията на дребно успя да навакса спада с 5,1% през първия месец на годината.

В рамките на целия Европейски съюз продажбите на дребно се повишиха през март с 2,6% след ръст с 3,8% през февруари и понижение с 4,4% през януари.

Спрямо март 2020 г., когато започна коронавирусната пандемия в Европа, продажбите на дребно в еврозоната нараснаха на годишна база с цели 12,0%, а в рамките на целия ЕС с 11,6% след понижения съответно с 1,5% и с 1,0% през февруари 2021 г.с

Евростат посочи, че нарастването на търговията на дребно през март в еврозоната беше водено от повишение с 4,6% на месечна база при продажбите на нехранителни стоки (скок с цели 25% на годишна база) и с 1,0% при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия (понижение с 1,1% спрямо март 2020 г.), докато продажбите на автомобилни горива се свиха през март с 2,9% спрямо февруари, но нараснаха със 17,1% спрямо година по-рано.

В рамките на ЕС продажбите на нехранителни стоки скочиха през март с 4,2% на месечна база (ръст с 23,6% спрямо март 2020 г.), докато тези на храни, напитки и тютюневи изделия се повишиха с 0,8% спрямо февруари (понижение с 1,2% на годишна база), а продажбите на автомобилни горива се свиха на месечна база с 2,3%, но нараснаха спрямо година по-рано с 14,1 на сто.

Продажбите на дребно в България се повишиха по-скромно през март с 0,8% спрямо февруари, когато се понижиха с 0,1 на сто (първо понижение от десет месеца насам). За последно беше отчетен истински срив при продажбите на дребно в нашата страна с 20,1% през миналия март, последван от понижение с 2,0% през април - по време на първия Covid локдаун през 2020 г.

Спрямо март 2020г. (когато коронаврусната пандемия удари и нашата страна) продажбите на дребно нараснаха със 17,3% след понижение с 0,5 на сто през февруари 2021 г.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Графика на деня: Инфлацията в САЩ се повиши до най-високо ниво от 1992 г.