Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Продажбите на дребно в Австралия отчитат исторически спад през април

Най-големият потърпевш от коронавирусната криза е туризмът

Продажбите на дребно в Австралия отчитат исторически спад през април

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Продажбите на дребно в Австралия са претърпели исторически спад през април, а търговският излишък на страната е намалял на фона на коронавирусната криза.

Продажбите на дребно са спаднали със 17,7% през април след скока с 8,5% през март, информира Ройтерс, позовавайки се на данни на Австралийското статистическо бюро (АСБ), публикувани в четвъртък.

Кафенета, ресторанти, магазините за продажба на облекло и обувки отчитат рекордни понижения в оборотите си.

Отделни данни показват, че износът е спаднал с 11%, а вносът - 10%, отбелязвайки някои от най-големите си понижения от години.

След като голяма част от света е в рецесия, износът на всичко - от желязна руда до въглища и злато, беше силно засегнат през месеца.

Още по темата

От страна на вноса най-големият удар е получил туризма. Постъпленията от туризъм в страната са намалели до едва 49 милиона долара през април от 2,8 милиарда долара през март и 4,3 милиарда долара през февруари.

Нетният резултат e, че търговският излишък на страната е намалял с 16% до 8,8 милиарда долара през април.

Австралия прилага строги правила за социално дистанциране от средата на март, за да ограничи пандемията COVID-19, принуждавайки много предприятия да спрат дейността си. Въпреки че някои ограничения бяха облекчени през този месец, икономистите казват, че ще мине известно време, преди активността да се върне към нивата преди кризата.

Анализаторите прогнозират, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Австралия може да падне приблизително с 8% през текущото тримесечие, като само продажбите на дребно през април ще отнемат 2,1 процентни пункта от БВП.

Това ще вкара икономиката в първата й рецесия от близо три десетилетия след свиването с 0,3% през първото тримесечие на годината.

За да притъпи удара, централната банка на Австралия намали основната си лихва до рекордно ниското ниво от 0,25% и въведе неограничена програма за количествени улеснения. От своя страна федералното правителство се включи в усилията за подкрепа на икономиката и с мащабен план от фискални помощи.

Scentre Group, която е собственик и управител на молове Westfield в Австралия и Нова Зеландия, заяви, че през миналата седмица посещението на клиентите  „непрекъснато се е увеличавало“ във всичките центрове.

Отделно от ANZ Bank заявиха, че за седмицата до 27-и май общите разходи за дебитни и кредитни карти са се увеличили с 3,3% на годишна база, а разходите на дребно са нараснали с  25%.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Потребителското доверие в Канада достига нов връх