Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Продажбите на дребно в Австралия стигнаха почти едногодишен връх

Местните жители се насочват към ресторанти и магазини след вдигнатите ограничения

Продажбите на дребно в Австралия стигнаха почти едногодишен връх

Снимка: Bloomberg

Търговците на дребно в Австралия бележат най-добрия си месец на продажби от почти година, след като потребителите са се насладили на всички възможности – от вечеря навън до купуване на дрехи. Така търговците се възползват от облекчаването на продължителните блокади и набират инерция в икономиката през последното тримесечие, съобщава Bloomberg.

Продажбите на дребно са нараснали с 4,9% през октомври спрямо предишния месец, когато се увеличиха с 1,3%. Това е над двойно повече от прогнозата за ръст от 2,2% на икономистите, показват данните на Австралийската статистическа служба от петък. Ръстът е най-големият от ноември 2020 г.

„Австралийците, излизащи от блокада, наистина излязоха навън, захвърляйки домашните дрехи, актуализирайки гардероба си и насочвайки се към кафенета и ресторанти“, коментира Джо Мастърс, главен икономист на Ernst & Young LLP. Резултатът е „още един сигнал, че икономиката се възстановява“, допълва тя.

Още по темата

Силните потребителски разходи, заедно с високия брой свободни работни места и компании, увеличаващи намеренията си за инвестиции, помагат да се обясни защо пазарите вярват, че първото увеличение на лихвите от централната банка ще бъде само след няколко месеца. Трейдърите залагат, че ще има първоначално повишение с 15 базисни пункта на лихвата до 0,25% през май и после поне още две увеличения от по четвърт пункт до края на 2022 г.

Централната банка също е оптимистично настроена към перспективите на икономиката за 2 трлн. австр. долара (1,4 трлн. долара), предвиждайки разширяване от 5,5% следващата година. Тя обаче смята, че ще отнеме повече време да се натрупа ценови натиск, като очакванията са основната инфлация да достигне целта от 2,5% на банката в края на 2023 г.

Това е и причината, поради която гуверньорът Филип Лоу неведнъж е отхвърлял агресивните залози на пазара и сигнализира, че цикълът от затягане на политиката вероятно ще започне след около 2 години.

Що се отнася до програмата за изкупуване на облигации, която в момента е на стойност 4 млрд. австр. долара седмично, централната банка ще вземе решение по нея на срещата си на 1 февруари.

Данните от петък показаха още, че продажбите на дрехи, обувки и лични аксесоари са се вдигнали с 27,7%, а на кафенетата, ресторантите и храната за вкъщи – с 12,3%.

Търговията с хранителни продукти е единствената индустрия, която бележи спад – от 0,5%.

Потребителските разходи формират малко над половината от годишното икономическо производство на Австралия и в резултат на това са важен показател за централните банкери.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Caixin: Фабричната активност в Китай отново се е свила през ноември