IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Австралия записаха тройно по-голям ръст от очакваното

Данните за търговията на дребно показват устойчивостта на домакинствата въпреки високите лихви и инфлацията

11:08 | 04.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно в Австралия нараснаха за трети пореден месец, достигайки рекордно равнище, предизвикано от възстановяването на потреблението, съобщи Bloomberg.

Продажбите на дребно са се увеличили с 1,6% на месечна база през март до 23,9 млрд. щатски долара, което е повече от три пъти над прогнозите на икономистите за 0,5% ръст, показват данните на австралийската статистическа служба в сряда. Данните за търговията на дребно за първото тримесечие ще бъдат публикувани на 10 май.

Австралия Австралия

Резултатът предизвика разпродажби при облигациите, с което доходността по 10-годишните облигации нарасна с 10 базисни пункта до 3,11%. Към 10:08 ч. българско време доходността е на ниво от 3,54%. Австралийският долар също поскъпна, разменяйки се срещу 0,7108 щатски долара.

Данните подчертават устойчивостта на домакинствата, възприемани като гръбнака на австралийската икономика, които се борят с високата инфлация, нарасналите лихвени проценти и охлаждащия се имотен пазар.

Във вторник централната банка на страната започна първия си цикъл на затягане на паричната политика от над десетилетия насам, като одобри лихвено повишение от 25 базисни пункта и сигнализира за последващи такива ходове.

"Тези данни предполагат, че потребителското търсене продължава да е силно", каза Шон Ланкейк, ръководител по макроикономически прогнози в BIS Oxford Economics. “Като се имат предвид сравнително силният пазар на труда и високото ниво на спестявания, очакваме ръстът на потреблението да е силен през 2022 г.", допълни Ланкейк.

Друг доклад на статистическата служа в сряда показа, че одобрените жилищни заеми са се увеличили с 1,6% през март, докато прогнозите бяха за спад от 1,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още