IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в България растат с един от най-бързия темп в Европа

В еврозоната данните са по-слаби от очакваното през юни

15:05 | 03.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в България растат с един от най-бързия темп в Европа през юни спрямо същия месец на 2017 г. - с 6%, става ясно от данните на Евростат.  Преди нас са само Румъния – със 7,8%, Литва – със 7,2% и Унгария – с 6,1%.

На негативна територия пък са данните за Малта, Австрия и Естония, където ритейл секторът се свива съответно с 1,5%, 1,4% и 1,2%.

Въпреки това у нас продажбите на дребно леко забавят растежа си спрямо отчетените 6,2% през май на годишна база. Забавяне има и спрямо май на месечна база - от ръст от 0,6% до 0,3%. 

Търговията на дребно в еврозоната отчита растеж от 0,3% на месечна база през юни тази година, запазвайки темпа си от предходния месец. Очакванията на анализаторите обаче бяха за ускорение на растежа до 0,4%, съобщава tradingeconomics.com.

Увеличението, макар и скромно, е подкрепено от продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия (с ръст от 0,7% спрямо отчетения 1,1% през май) и автомобилно гориво (с 0,6% спрямо 0,4%). От друга страна обаче се наблюдава свиване на продажбите на нехранителни продукти (с -0,3% през юни спрямо ръст от 0,8% през май), както и при дрехите и обувките. 

Продажбите на компютърно оборудване и книги се запазват без промяна спрямо май за втори месец подред. В същото време продажбите на електрически уреди и мебели растат с 0,7% при отчетен спад от 0,3% през май.

Поръчките по пощата и интернет търговията в еврозоната през юни скачат с 3,9%, след като месец по-рано беше регистрирано понижение с 2,5%.

В сравнение с година по-рано

На годишна база продажбите на дребно в еврозоната също забавят темпа си на растеж от 1,6% през май до 1,2% през юни. Данните се разминаха с консенсусната прогноза на пазара за повишение с 1,4% през юни спрямо същия месец на миналата година. 

Продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия нарастват през юни с 1,7% спрямо година по-рано, а не нехранителни продукти – с 1,3%. Продажбите на горива обаче намаляват с 0,6%.

Ако се погледнат данните за Европейския съюз, се вижда, че продажбите на дребно растат с 0,6% спрямо май и с 1,9% спрямо същия период на 2017 г.

Сред държавите членки на ЕС, за които има данни, най-голямо увеличение на общия обем на търговия на месечна база се наблюдава в Германия – с 1,2%, и в Испания и Полша – с по 0,7%. Влошаване в ритейл сектора пък има в Швеция и Финландия, където продажбите намаляват с по 2,1%. Спадът в Естония е с 1,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още