Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Продажбите на дребно в ЕС ускоряват ръста си през април

Еврозоната обаче бележи забавяне на растежа на месечна база

Продажбите на дребно в ЕС ускоряват ръста си през април

Снимка: pixabay.com

Обемът на продажбите на дребно в Европейския съюз през април 2018 г. се е увеличил с 0,4% спрямо предишния месец. Така регионът засилва ръста си на търговията на дребно, след като през предишния месец отбеляза увеличение от 0,2%, сочат сезонно коригираните данни на Евростат, публикувани във вторник.

В еврозоната ръстът в обема на месечна база е доста по-слаб – от 0,1%, и се забавя, след като през март зоната с единна валута записа увеличение от 0,4%.

В сравнение със същия месец на миналата година се наблюдава сериозно увеличение обаче – ръстът на обема на продажбите в еврозоната и в ЕС е от по 1,7%.

Според Евростат увеличението в обема на месечна база в еврозоната през април се дължи на ръст от 1,7% на нехранителните продукти. Наблюдава се намаление обаче в останалите категории – при „Храни, напитки и тютюневи изделия“ от 0,7%, а при автомобилните горива – от 0,8%.

Що се отнася до ЕС като цяло, обемът на продажбите на нехранителните продукти се е разширил с 1,5%, а на автомобилните горива с 0,6%, докато категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“ бележи спад от 0,5%.

Сред страните членки най-голямо увеличение при продажбите на дребно се наблюдава в Германия (+2,3%) и Румъния (1,7%), както и в Ирландия, Литва и Обединеното кралство с по 1,5%. Най-сериозни спадове се виждат в Португалия (-4,1%), Словения (-2,0%) и Естония (-1,8%). В България не се отчита промяна, като растежът на обема остава на ниво от 0,9% на месечна база.

Годишният ръст на продажбите на дребно в еврозоната се подкрепя от нехранителните продукти с повишение от 3,2% и от категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“ с 0,4%, но автомобилните горива бележат спад от 0,7%. Ситуацията в ЕС като цяло е малко по-различно – ръстът при нехранителните продукти е 3,4%, при автомобилните горива – от 1,3%, а при категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“ има понижение от 0,3%.

Най-сериозно повишение на обема на продажбите на дребно спрямо април 2017 г. се отчита в Румъния (7,4%), Полша (6,6%) и Литва (6,5%). Най-големи спадове се наблюдават в Малта (-3,1%), Белгия (-1,5%) и Словения (-1,4%). В България обемът нараства с 5,1% в сравнение със същия период на миналата година.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Турската централна банка отчете печалба от над 10 млрд. долара през 2018 г.