IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Европейския съюз се забавят и през май

България отчита ръст в обема на продажбите на дребно и на месечна, и на годишна база

15:21 | 05.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обемът на продажбите на дребно в Европейския съюз през май 2017 г. се забавя, макар да остава положителен, отчитайки ръст от 0,2% спрямо предишния месец, когато повишението бе от 0,5%. Това сочат сезонно коригираните данни на Евростат, публикувани в сряда.

В еврозоната обаче се отчита по-сериозен ръст на обема на месечна база. През петия месец на годината повишението е било от 0,4% спрямо 0,1% през април.

В сравнение със същия месец на миналата година се наблюдава значително забавяне – ръстът на обема на продажбите и в двата региона е бил от 2,6%.

Според Евростат увеличението на обема на месечна база в еврозоната се дължи основно на ръст на автомобилните горива (от 1,7%) и на нехранителните продукти (от 0,6%). В същото време обаче категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“ отбелязва понижение от 0,4%.

Що се отнася до ЕС, основна причина за ръста в обема на продажбите на дребно е повишение от 1,2% на автомобилните горива и от 0,3% на нехранителните продукти, а категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“ и тук е с понижение от 0,4%.

Сред страните членки най-голямо повишение при продажбите на дребно се наблюдава в Румъния (4,3%), Литва (1,8%) и Унгария (1,7%), а най-сериозно понижение – във Финландия (-1,2%), Словения и Обединеното кралство (по -0,9%). В България се наблюдава увеличение от 1,3%, с 0,4 процентни пункта повече спрямо предишния месец.

Годишният ръст на продажбите на дребно в еврозоната се подкрепя от нехранителните продукти с 3,5%, категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“ с 2,1% и автомобилните горива с 0,9%. Аналогична е ситуацията в ЕС като цяло като ръстът при нехранителните продукти съвпада, но при категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“ и автомобилните горива той е от 1,7%.

Най-сериозно повишение на обема на продажбите на дребно спрямо май 2016 г. се наблюдава в Румъния (14%), Словакия (7,9%) и Ирландия и Словения (по 7,7%). В България обемът нараства с 6,2% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още