IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Европейския съюз се забавят през март

За целия регион се отчита понижение от 0,2%, но в еврозоната все пак се наблюдава лек ръст

13:50 | 04.05.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обемът на продажбите на дребно в еврозоната през март 2017 г. се е повишил с 0,3% спрямо предишния месец, но в Европейския съюз (ЕС) като цяло се отчита спад от 0,2%. Това сочат сезонно коригираните данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в четвъртък. За сравнение - през февруари и двата региона отчетоха повишение – 0,5% в еврозоната и 0,7% в целия ЕС.

Спрямо март 2016 г. обемът на продажбите на дребно се увеличава с 2,3% в зоната с единна валута и с 2,5% в страните от ЕС като цяло.

Според Евростат ръстът на обема на месечна база в еврозоната се дължи основно на ръст на нехранителните продукти от 0,4% и на категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“ от 0,2%. В същото време обаче автомобилните горива отчитат спад от 0,3%.

Що се отнася до ЕС, основна причина за спада в обема на продажбите на дребно е понижението от 0,4% на автомобилните горива и от 0,3% на нехранителните продукти. Категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“ обаче все пак отчита повишение от 0,1%.

Сред страните членки най-голямо повишение при продажбите на дребно се наблюдава в Унгария (1,8%), Естония (1,6%) и Люксембург (1,5%), а най-сериозно понижение – в Португалия (-2,3%), Словения и Обединеното кралство (по -2,2%), както и Финландия (-2,1%). В България се наблюдава увеличение от 0,8%, като за предишния месец то бе 0,2%.

Годишният ръст на продажбите на дребно в еврозоната се подкрепя от нехранителните продукти (3,1%) и категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“ (1,6%). Подобна е ситуацията и в ЕС като цяло, като повишенията на двете категории са съответно 3,8% и 1,2%. Продажбите на автомобилни горива също отчитат ръст от 0,4% в ЕС спрямо февруари 2016 г., а в еврозоната остават без промяна.

Най-сериозно повишение на обема на продажбите на дребно спрямо февруари 2016 г. се наблюдава в Словения (10,4%), Румъния (9,1%) и Люксембург (7,8%). В България обемът нараства с 5,9% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още