IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в еврозоната остават без промяна през септември

В ЕС се отчита лек спад от 0,1%,, с което се продължава тенденцията за слаби изменения в данните през последните месеци

12:40 | 07.11.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обемът на продажбите на дребно в Европейския съюз през септември 2018 г. е намалял с минималните 0,1% спрямо предишния месец. Така регионът продължава тенденцията от последните няколко месеца без ясно изразена посока и слаби изменения в данните. За сравнение, предишния месец продажбите се увеличиха леко с 0,3% на месечна база, сочат сезонно коригираните данни на Евростат, публикувани в сряда.

В еврозоната липсва изменение в обема на месечна база, след като през август зоната с единна валута записа увеличение също от 0,3%.

В сравнение със същия месец на миналата година се наблюдават доста по-сериозни промени обаче. Обемът на продажбите в ЕС е нараснал с 1,5%, а в еврозоната – с 0,8%.

Според Евростат липсата на промяна в обема на месечна база в еврозоната се дължи основно на ръста в категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“ и автомобилните горива с по 0,4%, но при нехранителните продукти се вижда спад от 0,5%.

Що се отнася до ЕС като цяло, тенденцията е доста по-различна. Обемът на автомобилните горива се е увеличил с 0,8%, на категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“ с 0,1%, докато нехранителните продукти бележат намаление от 0,3%.

Сред страните членки най-голям ръст при продажбите на дребно се наблюдава в Ирландия (2,9%), Латвия (1,5%) и Естония (1,4%). Най-големи спадове пък се виждат в Португалия (-1,7%), Австрия (-1,0%), както и Белгия и Обединеното кралство (по -0,8%).

В България се отчита промяна лек ръст от 0,3%, с което темпът на увеличение се запазва същият спрямо предишния месец.

Годишният ръст на продажбите на дребно в еврозоната се подкрепя от автомобилните горива с 1,1%, от категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“ с 0,9% и от нехранителните продукти с 0,7%. Ситуацията в ЕС като цяло е малко по-различна, като нехранителните продукти излиза първи с увеличение от 2,0%, автомобилните горива с 1,9% и категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“ с 1,0%.

Най-сериозно повишение на обема на продажбите на дребно спрямо септември 2017 г. се отчита в Ирландия (10,2%), Литва (7,9%) и Полша (6,5%). Спадовете пак са най-сериозни в Белгия (-2,2%), Испания и Австрия (по -1,5%). В България обемът нараства с 4,7% спрямо същия период на миналата година, което сочи леко забавяне спрямо предишния месец, когато ръстът бе от 5,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още