IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в еврозоната през февруари са по-добри от очакваното

Продажбите на дребно в 19-те страни, споделящи еврото, са нараснали с 3% на месечна база през февруари

15:32 | 12.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в еврозоната през февруари са по-добри от очакваното, показват официалните данни на европейската статистическа служба Евростат. Повишението се дължи на облекчаването на мерките в някои страни, преди да ги затегнат отново през март след новата вълна от коронавирус.

Продажбите на дребно в 19-те страни, споделящи еврото, са нараснали с 3% на месечна база през февруари, а на годишна база записват спад от 2,9%.

продажби продажби

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха месечен ръст от 1,5% и годишен спад от 5,4%.

„През февруари Италия отслаби ограниченията, което помогна за увеличението на продажбите с 8,4%, докато Холандия разреши вземането на онлайн поръчки на място в магазина от средата на февруари, което доведе до увеличение на продажбите с 5,4% на месечна основа“, каза Берт Колин, икономист в ING.

"Големият въпрос е дали потребителите от еврозоната са готови да консумират, когато икономиката се отвори отново“, каза той. „Със значителните по размер спестявания, натрупани през миналата година, има голям потенциал за възстановяване", коментира икономистът.

Месечното сравнение по сектори и по държави показва, че в еврозоната през февруари 2021 г. в сравнение с януари обемът на търговията на дребно се е увеличил с 6,8% за нехранителните продукти и с 3,7% за автомобилните горива. Спад от 1,1% се регистрира при храните, напитките и тютюна.

В ЕС обемът на търговията на дребно се е увеличил с 6,2% за нехранителните продукти и с 2,4% за автомобилните горива, като намалява с 0,8% за храни, напитки и тютюн.

Сред държавите членки, за които са налични данни, най-висок ръст в продажбите отчитат Австрия (+28,2%), Словения (+16,4%) и Италия (+8,4%). Най-големият спад е в Малта (-1,5%), Франция и Унгария (и по -1,2%).

На годишна база в еврозоната през февруари 2021 г. в сравнение с февруари 2020 г. обемът на търговията на дребно е намалял с 13% за автомобилните горива и с 5,5% за нехранителните продукти. В тази категория поръчките по пощата и интернет се увеличават с 37,3%. В същото време увеличение с 1,9% е регистрирано за храни, напитки и тютюн. В ЕС обемът на търговията на дребно е намалял с 11,9% за автомобилни горива и с 4% за нехранителни продукти (поръчки по пощата и интернет са се увеличили с 37,9%), докато ръст от 1,8% има при храните, напитките и тютюна.

По държави най-голям спад отчитат Португалия (-15,4%), Словакия (-14,7%) и Малта (-8,9%). Най-големи увеличения са наблюдавани в Белгия (+11%), Австрия (+5,2%) и Хърватия (+5,1%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още