IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в еврозоната се свиват с 0,5% през август спрямо юли

Намалението се определя основно от спада на продажбите на горива

14:18 | 04.10.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в еврозоната се свиват с 0,5% на месечна база през август, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Намалението се дължи основно на спада на продажбите на горива – с 0,9% за месеца, както и на нехранителни стоки – с 0,4%. При храните спадът възлиза на 0,3% за месеца.

В целия Европейски съюз (ЕС) търговията на дребно остава стабилна през месеца, сочат още данните. Ръстът се определя предимно от засилените продажби на нехранителни стоки.

През август на годишна база търговията на дребно в еврозоната отчита ръст от 1,2%, а в ЕС – от 2%, показва статистиката.

През август спрямо юли най-силен спад на продажбите на дребно се отчита в Португалия (-1,3%), следвана от Австрия (-1%) и Белгия (-0,9%), а най-силен ръст – в Румъния (2,3%), Великобритания (1,9%) и Малта (1,5%).

На годишна база най-силен спад се наблюдава в Люксембург (-25,6%) и Белгия (-2,4%), а най-силен ръст – в Румъния (15,8%), Словения (7,5%), Малта (6,9%), Словакия (6,8%) и Полша (6,7%).

В България през август спрямо юли продажбите на дребно се разширяват с 0,4%, а на годишна база нарастват с 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още