IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Германия нараснаха с 0,3% през август

Данните на Destatis останаха под пазарните очаквания за растеж от 0,6% на годишна база

10:14 | 30.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно в Германия нараснаха с 0,3% през август

Продажбите на дребно в Германия са нараснали по-малко от прогнозираното през август, сочат публикуваните в понеделник данни на националната статистическа служба Destatis.

Оборотът при търговията на дребно се е покачил с 0,3% на годишна база през осмия месец спрямо ревизирания ръст от 2,9 на сто месец по-рано. Резултатът остана под пазарните очаквания за растеж от 0,6%.

На месечна база измерителят е добавил 0,5% през август след ревизираното намаление с 0,2 на сто през предходния месец, съобщава WBP Online. Очакванията на експертите бяха за ръст от 0,8 на сто.

В сравнение с предходната година оборотът в търговията на дребно през първите осем месеца на 2013 г. в номинално изражение се е покачил с 1,5%. В реално изражение пък растежът е бил минимален – 0,1%.

През миналата седмица стана ясно, че германският бизнес климат се е подобрил по-малко от предвиденото през септември по данни на Института за икономически изследвания. Индексът Ifo, базиран на проучванията на производители, строители, търговци на едро и дребно, е нараснал до 107,7 пункта през септември при очакванията на анализаторите за ръст до 108 пункта. През август бе отчетен резултат от 107,5 пункта.

Същевременно индексът на икономическите очаквания ZEW се покачи значително до 49,6 пункта през септември в сравнение с отчетените през август 42,0 пункта. Оптимистичният резултат бе възприет от експертите като сигнал, че най-голямата икономика в еврозоната все още изпреварва своите европейски партньори както в цялостното си развитие, така и във възстановяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още