IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Германия отчитат неочакван спад през април

Записаното понижение е 0,9 на сто, а очакванията бяха за ръст с такъв темп

09:50 | 31.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в Германия отчитат спад през април, по-голям от прогнозите, сочат данни на федералната статистическа служба Destatis, цитирани от WBPonline.

Те се понижават с 0,9% на месечна база, което е по-добър резултат от този през март, когато спадът беше 1,1%, но далеч под пазарните очаквания за повишение от 0,9%.

На годишна база продажбите на дребно в най-голямата икономика в еврозоната растат с 2,3 на сто, след повишение от 0,6% през март. Резултатите за април надминават прогнозите за 1,7% ръст.

Индексът на продажбите на дребно е важен измерител на потребителските разходи и компонент от БВП.

Въпреки изненадващите данни от днес германската икономика се радваше на положителни развития през последно време. БВП на страната отчете ръст от 0,7% през първото тримесечие на 2016 г., което е значително по-добър резултат от последните три месеца на миналата година, когато икономиката нарасна с 0,3%.

Освен това потребителските цени през май избегнаха дефлация.

Индексът на инвеститорското доверие на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) обаче се понижи от 11,2 пункта през април до 6,4 пункта през май на фона на очаквания за ръст до 12 пункта.

От друга страна бизнес климатът се подобрява, показаха данни на Института за икономически изследвания (Ifo) в Mюнхен, чийто индекс се повиши от 106,7 до 107,7 пункта през май, което е над очакванията на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
Е то нещата тръгват от най-малката гайка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още