Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Продажбите на дребно в Германия отново тръгнаха нагоре след 4 месеца на спадове

Това е и най-силното им увеличение от над година и половина насам

Продажбите на дребно в Германия отново тръгнаха нагоре след 4 месеца на спадове

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в Германия отбелязаха по-бърз от очакванията ръст през април след четири поредни месеца на спадове, показаха публикувани в сряда данни на Германската статистическа служба. Те са сигнал, че разходите на домакинствата ще дадат тласък на растежа в най-голямата европейска икономика през второто тримесечие.

Според волатилния индикатор, който често е обект на ревизия, продажбите на дребно в страната са нараснали с 2,3% в реално изражение за месец. Това е и най-големият месечен ръст от октомври 2016 г.

Данните са значително по-високи от очакванията на анализатори за Ройтерс, които предвиждаха ръст от 0,7%. На годишна база увеличението е от 1,2%, което обаче е малко по-слабо от прогнозите от анкетата на агенцията за 1,3%.

Частното потребление е основен мотор на растежа през последните години, след като германските потребители се възползват от рекордно ниската безработица, увеличаването на възнагражденията, сигурността на работните си места, умерената инфлация и ниските лихви по заеми.

Още по темата

През първото тримесечие на годината разходите на домакинствата са представлявали 0,2 процентни пункта от икономическия ръст за периода в размер на 0,3%.

Данните на германската статистическа служба биват публикувани, след като изследователският институт GfK представи миналата седмица проучване, според което настроението сред германските потребители се е влошило през май, достигайки най-ниските си стойности от началото на 2018 г.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Жилищното строителство и разрешителните за строеж в САЩ намаляват през март