IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Германия отново тръгнаха нагоре след 4 месеца на спадове

Това е и най-силното им увеличение от над година и половина насам

10:16 | 30.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в Германия отбелязаха по-бърз от очакванията ръст през април след четири поредни месеца на спадове, показаха публикувани в сряда данни на Германската статистическа служба. Те са сигнал, че разходите на домакинствата ще дадат тласък на растежа в най-голямата европейска икономика през второто тримесечие.

Според волатилния индикатор, който често е обект на ревизия, продажбите на дребно в страната са нараснали с 2,3% в реално изражение за месец. Това е и най-големият месечен ръст от октомври 2016 г.

Данните са значително по-високи от очакванията на анализатори за Ройтерс, които предвиждаха ръст от 0,7%. На годишна база увеличението е от 1,2%, което обаче е малко по-слабо от прогнозите от анкетата на агенцията за 1,3%.

Частното потребление е основен мотор на растежа през последните години, след като германските потребители се възползват от рекордно ниската безработица, увеличаването на възнагражденията, сигурността на работните си места, умерената инфлация и ниските лихви по заеми.

През първото тримесечие на годината разходите на домакинствата са представлявали 0,2 процентни пункта от икономическия ръст за периода в размер на 0,3%.

Данните на германската статистическа служба биват публикувани, след като изследователският институт GfK представи миналата седмица проучване, според което настроението сред германските потребители се е влошило през май, достигайки най-ниските си стойности от началото на 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още