IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Германия отправят смесени сигнали за потреблението

На годишна база индексът се понижава рязко, а на месечна расте

10:35 | 31.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в Германия отчитат през февруари най-резкия си спад на годишна база от три години насам, съобщава Financial Times. Понижението възлиза на 2,1 на сто, което е доста под очакванията за 0,3-процентов ръст. Освен това е най-лошото представяне от ноември 2014 г.

На месечна база обаче се отчита повишение в размер на 1,8%, което пък е по-добър резултат от очаквания 0,7-процентов ръст.

През 2016 г. германската икономика нарасна с най-бърз темп от шест години и повишението до голяма степен беше насърчено именно от потребителите. Ускоряващата се инфлация обаче достигна през февруари най-високото си ниво от четири години – 2,2%, и това засилва опасенията, че по-високите цени може да свият потребителските разходи.

Агенция Ройтерс припомня проучването на GfK за потребителското доверие в Германия, според което индексът за април се е понижил до най-ниското си ниво от пет месеца, отчасти именно заради опасенията на хората, че растящата инфлация ще навреди на покупателната им способност.

Ройтерс посочва още, че показателите за продажбите на дребно са волатилни и често са обект на ревизии.

Изменения на продажбите на дребно в Германия на месечна база


source: tradingeconomics.com

Изменения на продажбите на дребно в Германия на годишна база
source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още