IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Германия претърпяха най-силния си спад от повече от 5 г.

Много отчетливи сигнали за затягане на коланите има за секторите текстил и облекло, където беше отчетено понижение с 9,6%

12:57 | 31.10.18 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в Германия на годишна база се свиха силно през септември, разочаровайки анализаторите, като това допълва сигналите, че продължителната експанзия в най-голямата икономика в Европа може би е към края си, съобщава Ройтерс.

Разходите на купувачите в страната са намалели с 2,6% през септември спрямо същия месец на миналата година, сочат данните на Федералната статистическа служба. Това е най-големият спад, отчитан от юни 2013 г. при прогноза за ръст с 0,9%.

Бързото намаляване на потреблението се случва след години на нарастваща заетост и бум в потребителския сектор, които поддържаха икономиката на Германия стабилна дори когато световното търсене се отразяваше негативно на износа на страната. Някои от анализаторите обаче заявиха, че негативният резултат отчасти се дължи на необичайно силния септември миналата година.

Много отчетливи сигнали за затягане на коланите обаче има за секторите текстил и облекло, където беше отчетен спад от 9,6%. Продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия са се свили с 3%.  

На месечна база продажбите на дребно в Германия все пак са се повишили макар и с минималните 0,1% при понижение от 0,3%, регистрирано през август. Но така или иначе резултат е под консенсусната прогноза на пазара за ръст от 0,5%. 

Междувременно от  последните данни на Института за икономическо развитие Ifo стана ясно, че индексът на бизнес доверието в Германия се влошава за втори месец подред през октомври, като фирмите са все по-малко доволни от сегашната ситуация и по-малко оптимистични за следващите месеци. Според проучването нарастващата глобална несигурност все повече оказва влияние на германската икономика. Бизнес климатът се влошава в индустрията, при доставчиците на услуги, търговците на едро и дребно, но се наблюдава подобрение в строителния бранш.

Оценката за текущата бизнес ситуация в индустрията се връща на нивата си от март 2017 г., тъй като поръчките продължават да намаляват, а използването на капацитета за производство се свива.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
Тия дето са го писали и тия дето са го чели отдавна ги няма ... сегашният немски народ е един скопен мутант създаден от американските управляващи кръгове за 70 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Arbeit macht dich frei!Дано надписът да е някому познат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Затягането на коланите тепърва започва ... трябва да храните "скъпите бежанци" дето сега се събират с многочислената си челяд от жени и чаавета! Работете повече ! Deutschland kann das schaffen !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още