Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Продажбите на дребно в Германия с по-слаб ръст, безработицата остава непроменена

За 2020 г. продажбите на дребно се очаква да бъдат между 3,9% и 4,3% по-високи от 2019 г.

Продажбите на дребно в Германия с по-слаб ръст, безработицата остава непроменена

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Продажбите на дребно в Германия нараснаха с 1,9% на месечна база през ноември 2020 г., след скок от 2,6% през октомври и надминаха прогнозите за спад от 2%, показват данни на Федералната статистическа служба (Destatis).

В сравнение с февруари, месец преди избухването на коронавируса, продажбите през ноември са били с 8,4% по-високи. На годишна база продажбите на дребно са се увеличили с 5,6%, като са надхвърлили прогнозите за ръст от 3,9%.

Отчита се повишение на продажбите на храни, напитки и тютюн (0,8 %) и нехранителни стоки (8,5 %), а именно търговия през интернет и по куриерски услуги. Продажбите на мебели, домакински уреди и строителни материали са се увеличили с 15,4%. За разлика от тях, търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия беше значително под нивото от предходната година, като намалява с 20% на годишна база.

За 2020 г. продажбите на дребно се очаква да бъдат между 3,9% и 4,3% по-високи от 2019 г. Тази оценка отчита блокирането през втората половина на декември и продажбите на дребно за месеците от януари до ноември 2020 г.

Данните на статистическата служба показват още, че сезонно изгладената хармонизирана безработица в Германия възлиза на 4,5 процента през ноември 2020 г., същото като през предходните три месеца, и остава на най-високо ниво от декември 2015 г. Броят на безработните е непроменен на 1,98 милиона души, докато заетостта е почти без промяна - на 42,17 милиона души. Процентът на младежката безработица, измерващ търсещите работа под 25-годишна възраст, нарасна с 0,1 процентни пункта до 6,1% през ноември.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ръстът на работните места в САЩ разочарова през април