IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Германия с трети пореден спад през май

Само за първите четири месеца на 2014 г. немският износ към Украйна и Русия е спаднал с повече от 2 млрд. евро

13:37 | 30.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно в Германия с трети пореден спад през май

През май продажбите на дребно в Германия спаднаха за трети пореден месец, гласят последните данни на немската статистическа служба Destatis, предава WBPOnline. Отделни данни показаха, че през първите четири месеца на годината немският износ към Украйна и Русия е спаднал с повече от 2 млрд. евро.

Оборотът на търговците се сви с 0,6% на месечна база спрямо ревизираното в посока надолу понижение от 1,5%, отчетено през парил. Пазарните очаквания бяха за ръст от 0,8%.

На годишна база прирастът на показателя се забави до 1,9% през май след регистрирания ръст от 3,2% през април. Цифрата отново бе ревизирана надолу. Първоначално Destatis оповести ръст от 3,4% на годишна база. Резултатът също се размина с прогнозите на анализаторите за покачване от 1%.

За първите пет месеца на 2014 г. в реално изражение оборотите на търговците на дребно са нагоре с 1,4%, а в номинално – с 2,2% повече спрямо същия период на предходната година.

Индексът на оборотите в търговията на дребно – показателят за реалните продажби на дребно – е основният измерител на потребителските разходи Той проследява и измененията в общата стойност на коригираните с инфлацията продажби в сектор търговия. В съставянето му не са включени продажбите на автомобили и горива. Освен това показателят е важен елемент при образуването на брутния вътрешен продукт.

В периода януари-април 2014 г. износът от Германия към Украйна и Русия е спаднал с повече от 2 млрд. евро, сочат отделни данни на Комитета за икономически връзки с Източна Европа.

Организацията е изчислила, че износът към Украйна е намалял с 31% на годишна база, или с 500 млн. евро, докато експортът към Русия е с 14%, или с 1,7 млрд. евро, по-малък в сравнение с първите четири месеца на предходната година.

Данните са базирани на резултати от проучване, проведено сред 105 компании с дейност в Източна Европа. От тях 60% вече чувстват икономическото влияние върху дейностите си в Русия, а 50% от компаниите са се отказали от планираните инвестиции в региона.

Ръководителят на Комисията Екхарт Корде е на мнение, че „спадът в износа поставя в риск 25 000 работни места в Германия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още