IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Германия се понижават по-бързо от очакваното

Данните са сигнал за предпазливост в потребителските нагласи след референдума във Великобритания

11:52 | 30.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в най-голямата европейска икономика – Германия - се понижават с по-бърз темп от очакваното през август в знак за предпазливост в потребителските нагласи след референдума във Великобритания, съобщава Financial Times.

По данни на германската статистическа служба Destatis продажбите на дребно записват спад от 0,4% на месечна база през август, което е по-лошо представяне от очакваното понижение в размер на 0,2 на сто. Измерителят, който се характеризира с волатилност, се повиши с 1,7% през юли.

На годишна база продажбите растат със стабилен темп от 3,7% през август, което пък е далеч над прогнозите за повишение от 1,8 на сто.

Германската икономика отправяше смесени сигнали, след като мнозинството британци гласуваха в подкрепа на това, страната им да напусне Обединеното кралство. Потребителите във федералната република задвижват икономическия ръст през последно време, подпомогнати от ниската инфлация и стабилния трудов пазар. Очаква се тази година ръстът на БВП да достигне най-високото си ниво от 2011 г. насам, но по всяка вероятност ще се забави през третото тримесечие в сравнение с второто.

„Спадът в продажбите на дребно отразява по-широката слабост в германската икономика, по-ранен сигнал за която беше разочароващото представяне в индустрията“, коментира Карстен Бжески от ING Bank.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още