IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Япония се свиха за пръв път от пет месеца

Удълженото действие на противоепидемичните мерки и покачването на цените държи нащрек потребителите в азиатската страна

11:18 | 30.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руската инвазия в Украйна и последвалият възход на световните пазари на суровините в края на февруари представлява нова заплаха пред третата по големина икономика в света, която силно разчита на вноса на енергоносители и суровини.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Руската инвазия в Украйна и последвалият възход на световните пазари на суровините в края на февруари представлява нова заплаха пред третата по големина икономика в света, която силно разчита на вноса на енергоносители и суровини. Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно в Япония са се свили за пръв път от пет месеца насам през февруари, докато удълженото действие на противоепидемичните мерки удари сектора на услугите и предизвика опасения за перспективите за възстановяването, водено от потреблението през това тримесечие, съобщи Ройтерс.

Тази седмица японското правителство премахна ограниченията, но домакинствата продължават да са нащрек за покачването на цените, предизвикано от войната в Украйна и рязкото поевтиняване на японската йена.

Продажбите на дребно са намалели с 0,8% на годишна база през февруари. За сравнение - медианните пазарни прогнози бяха за понижение от 0,3%. През януари показателят е нараснал с ревизирани в посока надолу 1,1%. Понижението през миналия месец е било първото от септември, когато делта вариантът на коронавируса претовари болниците в азиатската страна.

На месечна база продажбите на дребно са намалели с 0,8%, след като през януари са нараснали с резивирани в посока нагоре 0,9 на сто.

Правителството запази действието на противоепидемичните мерки в повечето градски райони в страната през миналия месец, когато броят на новозаразените и на починалите достигна рекордни върхове заради бързото разпространение на омикрон.

Руската инвазия в Украйна и последвалият възход на световните пазари на суровините в края на февруари представлява нова заплаха пред третата по големина икономика в света, която силно разчита на вноса на енергоносители и суровини.

Резултатът потвърждава очакванията, че японската икономика може да се е забавила или свила през първото тримесечие на 2022 г., когато потреблението намаля.

За да защити домакинствата и компаниите от нарастващите разходи, премиерът Фумио Кишида нареди да бъде разработен икономически пакет за помощи до края на април - ход, който вероятно цели да поддържа подкрепата на гласоподавателите на високи равнища преди предстоящите избори през лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още