IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Италия нараснаха рязко през февруари

Подобрението в търговията на дребно се дължи на отмяната на част от мерките в страната

15:42 | 09.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в Италия нараснаха рязко през февруари след понижението от предходния месец, тъй като в някои части на страната бяха премахнати ограниченията заради пандемията от коронавируса и отново бяха отворени магазините за стоки, които не са от първа необходимост, съобщи MarketWatch.

Индексът на търговията на дребно се е увеличил с 6,6% през февруари на месечна база, след като се понижи с 3% през януари, показват данни на статистическата агенция на страната Istat.

продажби продажби

На годишна база италианските продажби на дребно са се свили с 5,7% през февруари, показват данните.

Италианската икономика, третата по големина в еврозоната, се сви с 1,9% през четвъртото тримесечие спрямо предходното. Икономистите очакват, че удължаването на блокадите в началото на годината вероятно ще доведе до ново тримесечие на спад на БВП през първите три месеца от годината.

Нарастват спекулациите, че Италия може да издаде 100-годишен дълг, за да помогне за финансирането на възстановяването от коронавируса. Най-дългосрочната облигация на страната до момента е 50-годишна, емитирана през 2016 г., която в момента носи около 2%. Това е най-високото ниво от септември, но все още ниско според историческите стандарти.

В средата на март италианското правителство одобри пакет от стимули за 38 млрд. евро. Новият пакет от мерки ще инжектира бързо около 11 млрд. евро в икономиката през април и също така създава фонд за финансиране на производството на ваксини в Италия.

При управлението на Драги и на предшественика му Джузепе Конте Италия разпредели над 130 млрд. евро за борба с икономическите последици от COVID-19. Освен това страната трябва да получи около 205 млрд. евро от извънредния фонд на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още