IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Италия са намалели още преди появата на омикрон

През ноември показателят за продажбите на дребно се е свил с повече от очакваното

16:40 | 11.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg </em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Продажбите на дребно в Италия са намалели още преди появата на омикрон варианта на коронавируса, пише MarketWatch. Данните на италианския статистически институт Istat показват, че в предпоследния месец на 2021 г. стойността на продажбите на дребно в страната се е свила с 0,4% след отбелязан ръст през предходните три месеца.

За сравнение – очакванията на икономистите, анкетирани от FactSet, бяха за ръст от 0,7% на показателя. Резултатът сигнализира, че потребителските разходи са се свили още преди ръста в броя новозаразени с коронавирус, предизвикан от омикрон варианта.

На годишна база обаче е налице повишение от 12,5%, което отразява базисен ефект, предизвикан от това, че през ноември 2020 г. работата на магазините за стоки, които не са от първа необходимост, бе ограничена поради въведените мерки за овладяване разпространието на заразата.

Като обем продажбите на дребно са намалели с 0,6% на месечна и са се увеличили с 11,7% на годишна база.

Прогнозите са италианската икономика да се е представила добре в последното тримесечие, но е възможно ръстът да се забави през първите три месеца на 2022 г. Причина за това е нарасналият брой на новозаразени с коронавирус, който оказва лошо влияние на активността на сектора на услугите, смятат икономисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още