IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Канада записаха четвърти пореден месечен ръст

Като обем продажбите на дребно в страната се повишили с 0,9 на сто през април

17:18 | 21.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно в Канада, извън тези в бензиностанциите и на автомобили и авточасти, са записали четвърти пореден месечен ръст през април в размер на 1%, съобщи канадската статистическа служба във вторник.

Това е било деветото покачване на показателя за последните единадесет месеца.

Общо продажбите са се повишили с 0,9% на месечна база, достигайки 60,7 млрд. долара през четвъртия месец на годината. От 11 подсектора шест са отбелязали повишения, водени от продажбите в смесените магазини (+4,2%).

Като обем продажбите на дребно в страната са записали ръст от 0,9 на сто през април.

Значителен ръст е отчетен в категория "други" магазини в размер на 11,3 на сто, като това е било най-голямото увеличение на подсектора от февруари 2021 г. В тази категория попадат магазините за домашни любимци, канабис, канцеларски и офис стоки и др.

Най-голямо понижение са записали продажбите на строителни материали и на оборудване и стоки за градината, които са се свили с 4,3% спрямо март. Това е било първото намаление в тази група от четири месеца насам.

Спад е имало още в продажбите на магазини за храни и напитки (-0,5%), както и в тези на супермаркети и други магазини за хранителни продукти (-0,3%)

Според проучването на статистическия институт покачващите се цени се отразяват на близо 75% от способността на канадците да покриват ежедневните си разходи за транспорт, храна, дрехи и пр.

От статистическата служба прогнозират, че през май продажбите на дребно ще са ускорили своя темп на растеж до 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Всичко поскъпва, това ли го пишете "ръст"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още