IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ бележат най-силния ръст от миналия март

Осем от 13 категории в продажбите бележат увеличение през януари

18:01 | 16.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ са се възстановили по-силно от прогнозираното през януари, отбелязвайки най-големия си ръст от миналия март. Американците явно са продължили да харчат въпреки последната вълна от Covid-19 и нагорещената инфлация, помагайки на икономиката да се възстанови, предава Bloomberg.

Стойността на общите продажби се е увеличила с 3,8% през януари на месечна база след низходяща корекция до спад от 2,5% през предишния месец, показват данни на министерство на търговията в сряда. Данните не са коригирани спрямо инфлацията.

Медианната оценка в проучване на Bloomberg бе за ръст от 2% на общите продажби през януари.

Напредъкът в продажбите на дребно подчертава устойчивостта на търсенето на стоки от американците. Макар че омикрон вариантът на коронавируса и последвалата вълна от Covid-19 вероятно са намалили разходите за услуги през месеца, подобряващият се пазар на труда е помогнал на потребителите да продължат да харчат въпреки изключително високата инфлация и срива в доверието.

Осем от 13 категории в продажбите бележат ръст през месеца. Продажбите на търговците на дребно извън магазините са се увеличили с 14,5%, след като се сринаха през декември. Продажбите на моторни превозни средства са нараснали с 5,7% след спад предишния месец. При мебелите също се вижда стабилен ръст на продажбите.

Постъпленията в ресторантите и баровете са намалели с 0,9% вероятно заради рекордната вълна от случаи на заразени с Covid-19 през януари. Данните за коригирани спрямо инфлацията лични разходи и разходи за услуги като цяло ще бъдат представени следващата седмица, което ще предложи по-цялостна картина за поведението на потребителите през месеца.

Без моторните превозни средства продажбите на дребно са нараснали с 3,3%, което е над очакванията. Т.нар. продажби на контролната група, които се използват, за да се изчисли брутният вътрешен продукт и не включва хранителни услуги, дилъри на автомобили, магазини за строителни материали и бензиностанции, са се увеличили с 4,8%, което също е най-големият ръст от миналия март насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още