IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ бележат слаб ръст през октомври

Производствените цени пък намаляват за втори пореден месец с 0,4%

17:05 | 13.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ нарастват с 0,1% през октомври, което е под очакванията за повишение от 0,3%, сочат данни на Министерството на търговията. Стойността за септември беше ревизирана до нула вместо първоначално обявения ръст от 0,1%.

Спадът в продажбите на автомобили и горива натежава на цялостния показател, коментира WBPonline.

Покупките на коли намаляват с 0,5% през октомври, което е най-рязкото понижение от юни насам и следва стабилни ръстове през последните месеци. Спадът не е неочакван особено предвид факта, че продажбите на леки автомобили неотдавна бяха достигнали 10-годишни рекорди. 

Намаляващите приходи на бензиностанциите също не бива да са изненада. Те бележат спад от 0,9% през октомври, а миналия месец свиването беше от 4%. През август, септември и октомври приходите на бензиностанциите се понижават с 19,4% в сравнение със същия период миналата година.

Без тези два компонента – продажбите на автомобили и на горива – продажбите на дребно бележат ръст от 0,2% през октомври, което е по-малко от прогнозите за 0,4% повишение.

Нови данни от Министерството на труда на САЩ показват, че производствените цени бележат неочакван спад от 0,4% през октомври, което е втори пореден месец понижение. През септември производствените цени намаляха с 0,5% и това беше най-резкият спад от осем месеца насам. На годишна база понижението възлиза на 1,6% и е най-рязкото от ноември 2010 г.

„Виждаме инфлационен натиск на ниво производители“, казва Лора Роснър, главен икономист за САЩ в BNP Pariba в Ню Йорк, която прогнозираше спад в производствените цени. „Обстоятелствата са деликатни за вдигане на лихвите. Данните потвърждават защо Фед по всяка вероятност ще действа много предпазливо, тъй като прогнозите за инфлацията също остават несигурни“, допълва Роснър, цитирана от Bloomberg.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27 ноември в Интер Експо Център София.

Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още