Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Продажбите на дребно в САЩ намаляват за трети пореден месец

Данните са под очакванията на икономистите

Продажбите на дребно в САЩ намаляват за трети пореден месец

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ намаляват за трети месец подред през февруари, тъй като домакинствата свиват покупките на моторни превозни средства и други големи сделки. Това е сигнал за забавяне на икономическия растеж през първото тримесечие съобщава Ройтерс.

Продажбите на дребно се понижават с 0,1% през миналия месец. Данните през януари бяха ревизирани от спад с 0,3% до свиване с 0,1%. За първи път от април 2012 г. продажбите на дребно отчитат намаление в период от три месеца подред.

Икономистите, интервюирани от Ройтерс, прогнозираха ръст от 0,3% през февруари.

На годишна база продажбите на дребно през февруари се повишават с 4%.

Като се изключат автомобилите, бензинът, строителните материали и храните продажбите на дребно се покачват с 0,1% през февруари, след като през януари останаха без промяна. 

Още по темата

Потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност в САЩ, изглежда се забавят в началото на годината, след като се ускоряват с 3,8% на годишна база през четвъртото тримесечие.

Така или иначе разходите остават подкрепени от силния пазар на труда, който според оценки на Федералния резерв е близо до пълна заетост. През февруари щатската икономика е създала 313 хил. нови работни места.

Прогнозите за БВП за първото тримесечие на годината са за ръст от около 2% на годишна база. За сравнение, щатската икономика нараства с 2,5% през четвъртото тримесечие на миналата година, като се очаква правителството да публикува третата си оценка за БВП по-късно този месец.

През февруари продажбите на автомобили се понижават с 0,9% след подобен спад през януари. Постъпленията в бензиностанциите се свиват с 1,2% след поевтиняването на бензина. Наблюдава се и спад в продажбите в мебелните магазини, в магазините за здраве и лична грижа, както и в магазините за електроника. В същото време обаче продажбите на строителни материали се повишават с 1,9% през миналия месец.

Приходите в магазините за дрехи нарастват с 0,4%, а на продавачите на дребно онлайн – с 1%. Продажбите в ресторантите и баровете са повече с 0,2%. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Промишлените поръчки в САЩ едва отчетоха ръст за януари