IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ намаляват за втори пореден месец през март

Инфлацията в страната отбелязва по-голям от очакваното спад през третия месец от годината

17:19 | 14.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ намаляват през март за втори пореден месец, съобщава MarketWatch. С това периодът февруари-март 2017 г. е най-лошият от последните две години, допълва изданието, като се позовава на данни на американското търговско министерство.

Продажбите на дребно се понижават с 0,2% през миналия месец. Анкетирани от изданието икономисти обаче очакваха малко по-силен спад – 0,3%.

Данните за февруари също са ревизирани и вместо първоначално отчетеният минимален ръст от 0,1% се оказва, че продажбите на дребно през втория месец на годината са се свили с 0,3%.

Най-голямо понижение през март отбелязват продажбите на автомобили в САЩ. Изглежда секторът приключва продължителния бум, който преживя, като се приближава към осмата си поредна година на експанзия.

Намаляват и продажбите на горива в САЩ.

Като се изключат продажбите на автомобили и горива, продажбите на дребно в САЩ всъщност отчитат ръст от 0,1%.

Най-силни резултати постигат търговците на електроника, както и на облекло, които вече преминаха към пролетните колекции. Отчетен е и ръст на продажбите на онлайн търговците.  

Отделно правителствените данни показват, че потребителските цени в САЩ отчитат първия си спад от повече от година през март. Инфлацията се понижава със сезонно коригираните 0,3% през миналия месец спрямо февруари. Прогнозите бяха за намаление на потребителските цени от 0,1%.

Доларът поевтиня след публикуването на данните, които повдигат нови въпроси около стабилността на американската икономика. Зелените пари вероятно ще запишат седмичен спад при слаба търговия заради почивните дни.

Доларовият индекс, който отчита динамиката на американската валута спрямо шест основни валути, се понижава с 0,1% до 100,44 пункта. Индексът на WSJ, който отчита динамиката на щатския долар спрямо по-широка кошница от валути, се понижава също с 0,1% до 90,10 пункта – в близост до най-ниските нива за сесията. Индикаторът вероятно ще отчете седмичен спад от 0,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още