IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ не успяха да отговорят на прогнозите

Данните сочат, че забавянето на инвестициите в бизнеса и слабостта в производството до голяма степен са се отразили върху желанието на американците да харчат

17:23 | 13.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка:Архив на Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ останаха под прогнозните стойности на анализаторите, след като магазините за дрехи и ресторантите отчетоха спад на приходите си. Това означава, че основният двигател на икономиката може да се забави през четвъртото тримесечие с повече, отколкото се смяташе досега, информира Bloomberg.

Стойността на общите продажби се повиши с 0,2% на месечна база, показаха данни на министерството по търговията, публикувани в петък.

Данните сочат, че забавянето на инвестициите в бизнеса и слабостта в производството до голяма степен са се отразили върху желанието на американците да харчат въпреки сравнително силния пазар на труда, повишението на заплатите и рекордните цени на акциите. В същото време, анализаторите продължават да смятат, че потребителските разходи наред с облекчаването на търговското напрежение между САЩ и Китай ще подпомогнат развитието на икономиката през 2020 г.

Онлайн продажбите бяха силен елемент от доклада, публикуван в петък. Продажбите на търговци на дребно, които извършват електронна търговия, са нараснали с 0,8% месечна база, отбелязвайки най-голямото си повишение от август месец насам. На годишна база същият показател е нараснал с 11,5% през ноември.

Проучване на Bloomberg от този месец показа, че се очаква ръстът на потребителските разходи да намалее до 2,1% през четвъртото тримесечие, от 2,9% през предходните три месеца.

Според икономистите слабостта в потребителските разходи вероятно не е достатъчна, за да стимулира Федералния резерв да възобнови политиката за намаляване на лихвите.

Управителят на Фед Джером Пауъл отбеляза на пресконференция тази седмица, че доверието на потребителите остава повишено и че разходите са стабилни, като централните банкери очакват лихвени проценти да останата непроменени поне до края на 2020 г. Докладът за състоянието на пазара на труда през ноември показа неочаквано висок ръст на новите работни места.

Продажбите в магазините за здравни и лични грижи са отчели едно от най-ниските си нива за тази година, докато постъпленията от магазини за облекла и спортни стоки също са регистрирали спад.

Постъпленията от бензиностанции са се увеличили с 0,7%, показва докладът. Данните за индекса на потребителските цени, публикувани по-рано тази седмица показаха, че цените на бензина са се повишили с 1,1% на месечна база.

Индексът на цените на вноса се е повишил с 0,2% на месечна база през ноември и е спаднал с 1,3% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още