IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ неочаквано се понижават през август

От министерството на търговията посочват, че не е било възможно да изолират ефектите от урагана Харви, защото следят активността на национално ниво

16:18 | 15.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ неочаквано се понижават през август, а ревизиите в низходяща посока за предходните два месеца показват, че американците са свили разходите си през лятото, съобщава Bloomberg.

Данните на Министерството на търговията за осмия месец на годината показват, че продажбите на дребно се свиват с 0,2 на сто на месечна база, а очакванията бяха за 0,1% ръст. Стойността за юли е ревизирана надолу до 0,3% спрямо 0,6%, а тази за юни – от 0,3% до 0,1%.

Автомобилните търговци отчитат спад от 1,6%, след като през юли нямаше промяна. 

Измерителят, който изключва хранителните услуги, автотърговците, строителните материали и бензиностанциите, се понижава с 0,2%, а предходния месец отбеляза 0,6% ръст. Този показател се използва за изчисляването на БВП.

Спадът през август и ревизиите за юли и юни прогнозират, че вероятно ще е по-трудно за потреблението – най-голямата част от икономиката – да успее да постигне 3,3% ръст, какъвто беше през второто тримесечие.

От Министерството на търговията посочват, че не е било възможно да изолират ефектите от урагана Харви, защото следят активността на национално ниво. Чувствителното поскъпване на горивата по време на ураганите Харви и Ирма също може да е повлияло на способността на американците да харчат за други стоки и услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още