IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ отчитат по-висок ръст от очаквания

Те са нараснали с 0,3% на месечна база, сочат данни на министерството на търговията

18:51 | 15.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ са нараснали с малко повече от очакваното през октомври, предава Bloomberg.

Данни на министерството на търговията, публикувани в петък, сочат, че общите продажби са нараснали с 0,3% на месечна база след спад от 0,3% през септември. е е

Базовият индекс, който изключва продажбите, отчетени от хранителните магазини, търговците на автомобили и на строителни материали и бензиностанциите, също се е увеличил с 0,3%.

Според данните потребителите остават склонни да правят разходи макар и с по-бавни темпове, отколкото по-рано тази година. Потребителските разходи поддържат ръста на икономиката през последните тримесечия, а данните от днес показват, че тази тенденция може да продължи през последните три месеца на годината.

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл повтори тази седмица, че пазарът на труда остава силен, след като официални данни показаха, че ръстът на работните места продължава, а нивото на безработицата в страната остава най-ниското от близо половин век.

Продажбите на магазини за обзавеждане и мебели за дома са спаднали с 0,9%, докато потреблението в ресторанти и барове е отчело спад от 0,3%. Тези два показателя отчитат най-големите си понижения за тази година.

Онлайн потреблението се е повишило с 0,9% на месечна база и с цели 14,3% на годишна основа.

Постъпленията от бензиностанции са нараснали с 1,1%. Данните за продажбите на дребно обаче все още не са съотнесени към промяната на цените, така че скоро може да се очаква известна ревизия на показателя.

Разходите за автомобили са се повишили с 0,5% на месечна база.А след изключване на автомобилите и бензина продажбите на дребно са отчели ръст от 0,1%.

Отделен доклад на министерството на труда в петък показа, че индексът на цените на вносните стоки в САЩ е спаднал с 0,5% на месечна база през октомври и с 3% на годишна основа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още