IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ отчитат първи спад за последните пет месеца

Основна причина за негативния резултат е понижението в търсенето на автомобили

17:42 | 15.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно в САЩ се свиват през май за първи път от пет месеца насам, засегнати от спада при търсенето на превозни средства и други стоки, които изискват сериозна инвестиция. Това предполага охлаждане при търсенето на стоки на фона на исторически високия темп на инфлация, съобщава Bloomberg.

Стойността на общите покупки на дребно се понижава с 0,3% след ревизирания в посока надолу ръст от 0,7% през април, според данни на Министерството на търговията на САЩ. С изключение на превозните средства, продажбите се увеличават с 0,5% през миналия месец. Цифрите не са коригирани спрямо инфлацията.

Средната оценка на анкетирани от Bloomberg икономисти беше за общ ръст от 0,1% на месечна база и увеличение на продажбите с изключение на автомобилите от 0,7%.

Продажбите на превозни средства се свиват с 3,5 на сто през май, подкрепяйки данните на Wards Automotive Group, които показват, че продажбите в този пазарен сегмент отчитат най-голям спад от август 2021 г.

Междувременно разходите за гориво се увеличават с 4%, което отразява поскъпването на петрола през разглеждания месец.

Като се изключат тези категории, продажбите на дребно се увеличават с 0,1%, което представлява най-малкия ръст за последните пет месеца.

Цифрите показват, че търсенето на стоки от страна на американците се охлажда, което може да отразява въздействието на инфлацията, чието ускорение достига 40-годишен пик, и пренасочването на повече разходи към сектора на услугите като пътуванията и развлеченията.

sa] sa]

Тъй като ценовият натиск продължава да тежи върху икономиката, разходите вероятно ще намалеят поради по-високите цени, по-високите лихвени проценти или заради и двете.

Данните предшестват края на заседанието на Федералния резерв на САЩ в сряда, като повечето икономисти и пазарни експерти очакват регулаторът да повиши лихвите със 75 базисни пункта, което би представлявало най-голямото им увеличение от 1994 г.

Високите разходи през последните месеци бяха подсилени от активността на потребителите, които все по-често се осланят на кредитните си карти, тъй като са пресушили спестяванията си. Тази динамика може да изложи на риск общия растеж на продажбите на дребно, тъй като финансовите основи на американците отслабват.

Шест от 13-те категории в рамките на търговията на дребно показват спад през миналия месец, според данните на Министерството на търговията, включително потребителската електроника, обзавеждането и електронната търговия.

Продажбите при хранителните магазини растат с 1,2%, което може да отразява по-високите цени, а не повишената покупателна активност, тъй като цифрите не са коригирани спрямо инфлацията. Данните за реалните разходи за май ще бъдат публикувани по-късно този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още