IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ растат най-бързо от една година насам

Повишението от 1,3% през април дава надежди, че американската икономика набира инерция през второто тримесечие

16:10 | 13.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ през април отчитат най-голямото си повишение от една година насам. Американците купуват повече автомобили и редица други стоки, като данните предполагат, че икономиката набира инерция, след като почти стагнира през първото тримесечие, пише CNBC.

Министерството на търговията обяви, че продажбите на дребно растат с 1,3% на месечна база през април. Данните за март са ревизирани нагоре, като спадът е 0,3%, а не 0,4%, както беше първоначално съобщено.

Когато се изключат автомобилите, бензинът, строителните материали и услугите в сферата на хранителния сектор, повишението е 0,9% през април. 

Прогнозите на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за ръст от 0,8% в широкия показател и 0,3% при базисните продажби.

Стабилното покачване е сигнал, че икономическият растеж вероятно се ускорява, след като през първото тримесечие повишението на БВП беше 0,5%. През последните три месеца на 2015 г. ръстът беше 1,4 на сто.

Продажбите на дребно отчитаха слаб ръст отчасти защото макар и стабилен, трудовият пазар не генерираше достатъчно силен ръст на заплатите. Освен това според редица икономисти спестените пари от евтините горива през последната година и половина са били абсорбирани от по-високите разходи за наем и здравеопазване.

През април продажбите на автомобили се увеличават с 3,2%, което е най-голямото повишение от март 2015 г. Предходния месец беше отчетено понижение от 3,2 на сто по този показател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още