IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ растат по-бързо от очакваното

Потребителските разходи за стоки на дребно са ключов двигател за растежа на американската икономика, формирайки около две трети от БВП

19:09 | 13.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ са се увеличили по-силно от очакваното през август, нараствайки за шести пореден месец, което предполага, че потребителските разходи ще продължават да допринасят за растежа на водещата световна икономика във времена на увеличаващата се глобална несигурност, предава Ройтерс.

Продажбите на дребно през август се повишиха с 0,4% до 526,1 млрд. долара спрямо юли, когато нараснаха с 0,8% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,7%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромен растеж с 0,2 на сто.

Важно е да се отбележи, че потребителските разходи за стоки на дребно са ключов двигател за растежа на американската икономика, формирайки около две трети от брутния вътрешен продукт, като самите продажби на дребно пък представляват около 25% от личните потребителски разходи.

Това означава, че поредните силни данни за продажбите на дребно през миналия месец предполагат, че потребителските разходи ще продължават да бъдат важен двигател за икономическия растеж в САЩ и през третото тримесечие, след като през второто тримесечие те нараснаха с цели 4,7% (най-силен растеж от четири и половина години насам).

Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно останаха на нивото от юли, когато те се повишиха с 1,0%, докато продажбите на автомобили скочиха през август с цели 1,8%, отбелязвайки най-силно повишение от пет месеца насам.

Относително силните нива на растеж при продажбите на автомобили предполагат, че потребителите все още имат доверие в американската икономика. По принцип автомобилните продажби отслабват когато икономиката се забавя, или когато американците са по-обезпокоени относно техните работни места.

Скок с 1,6% отбелязаха през август и продажбите по интернет, а с 1,4% - продажбите в центровете за домашни и градински пособия и материали като известните Home Depot и Lowe's.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, се повишиха очаквано през август с 0,3% след повишение с 0,9% през юли (лека низходяща ревизия от повишение с 1,05%). Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ. Поредният стабилен растеж на продажбите на "контролираната група" предполага солидно нарастване на потребителските разходи и през третото тримесечие след тяхното много силно представяне през второто тримесечие (скок с цели 4,7%) и след слабото им повишение в началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още