IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ растат с 0,2% през януари

Данните за декември пък са ревизирани във възходяща посока

16:13 | 12.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ растат с плахите 0,2% на месечна база през януари – скромно повишение, което обаче е над прогнозите за 0,1% ръст, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни от Министерството на труда.

Потреблението на домакинствата изглежда си връща инерцията, която сякаш беше изгубена в края на 2015 г., коментира агенцията.

Добър сигнал идва и от ревизираните данни за декември. Първоначално беше съобщено за свиване в продажбите на дребно с 0,1%, но в крайна сметка Министерството на търговията в САЩ коригира оценката си до ръст от 0,2%.

Базисните продажби, които изключват хранителните продукти, автомобилите, горивата и строителните материали, нарастват с 0,6%, след като през декември спадът от 0,3% остава неревизиран. Този показател дава по-ясна представа за компонента на потреблението на домакинствата като част от БВП. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха увеличение от 0,3% през януари. 

Ръстът в потреблението на домакинствата, което отговаря за над две трети от икономическата активност в САЩ, беше умерен през четвъртото тримесечие. Това, заедно със слабия ръст на износа заради скъпия долар и намалените капиталови разходи на енергийните компании, ограничиха ръста на щатската икономика до 0,7% на годишна база през периода октомври – декември.

Потреблението е подкрепено и от стабилния трудов пазар в САЩ, където безработицата намаля до 4,9%, а заплатите растат.

Все пак домакинствата остават предпазливи към по-големи харчове на фона на несигурност за глобалната икономика, продължаващия спад в цените на петрола и пазарните сътресения.

Евтиният петрол намалява продажбите на търговците на горива, а пък застудяването през януари натежа на оборотите на ресторантите и баровете, където продажбите спадат с 0,5% - най-голямото понижение от януари 2014 г.

Ройтерс припомня, че снежна буря премина през голяма част от североизточните щати и това стимулира продажбите на строителни материали и градинско оборудване, които нарастват с 0,6%.

Онлайн продажбите през януари се повишават с 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още