IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ растат със стабилни темпове

Търговията онлайн и по пощата отбелязва най-големия си ръст от ноември 2017 г.

17:20 | 16.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията на дребно в САЩ е нараснала с 0,5% през юни на месечна база, след като се повиши с 1,3% през май. Резултатът обаче напълно отговаря на консенсусната прогноза на пазара, съобщава tradingeconomics.com. В същото време на годишна база продажбите на дребно през юни растат с 6,6%. 

През миналия месец се е наблюдавало увеличение при покупките на моторни превозни средства и дистрибутори на части с 0,9% (спрямо 0,8% през май).

Продажбите на бензиностанциите обаче са нараснали с 1% при ръст от 3% месец по-рано. Магазините за строителни материали отчитат повишение с 0,8% през миналия месец спрямо 2,5% през май.

Търговията онлайн и по пощата расте с 1,3% и отбелязва най-голямото си ускорение от ноември 2017 г., след като през май нарасна с едва 0,4%.

Междувременно приходите в магазините за облекло са намалели с 2,5%, което е най-големият спад от февруари 2017 г.

Понижение се наблюдава и в магазините за електроника и ел. уреди (с -0,4% спрямо 0,4% месец по-рано), както и за сектор храни и напитки (с -0,3% спрямо 0,2%).

В допълнение към данните за продажби на дребно рязкото свиване на търговския дефицит през април и май засилват очакванията за силни данни за БВП за второто тримесечие на годината. Очаква се данните за БВП да излязат по-късно този месец.

Повишаването на потребителските разходи се дължи на затягащия се пазар на труда, който непрекъснато повишава заплатите.

Потреблението се подкрепя и от намаляването на данъците и спестяванията на населението, отбелязва Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още