IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ растат за четвърти пореден месец

Въпреки това продажбите в магазините за дрехи отбелязват най-големия си спад от март 2009 г. насам – 3,1%, при ръст от 2,7% през декември

17:19 | 14.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Продажбите на дребно в САЩ отбелязват четвърто поредно месечно увеличение през януари, тъй като по-ниските цени на горивата окуражават американците да харчат и за друго.

Обемът на продажбите нараства с 0,3% на месечна основа, след като беше записано ревизирано в посока надолу увеличение от 0,2% през предходния месец, съобщиха от министерството на търговията, цитирани от Bloomberg. Стойностите са в унисон с очакванията на пазара, посочват от tradingeconomics.com.

Възстановяване в продажбите се наблюдава при моторните превозни средства и частите – ръст от 0,2% при спад от 1,7% през декември. Съща е тенденцията и при търговците на мебели (0,6% при -1,6% през декември), смесените търговци на дребно (2,3% при -1,4% през декември) и продажбите на дребно извън магазините (0,3% при -0,1% през декември).

В същото време, въпреки по-ниските цени, се наблюдава спад на разходите на бензиностанциите - с 0,6%, при ръст от 1,7% през декември.

Продажбите в магазините за дрехи отбелязват най-големия си спад от март 2009 г. насам – 3,1%, при ръст от 2,7% през декември.

Стабилното търсене потвърждава, че потребителите остават основен двигател на икономиката. Устойчивите нива на наемане на персонал, както и растежът на заплатите също помагат за повишаване на оптимизма и разходите.

Въпреки това икономическите рискове остават предвид мудния износ, слабите разходи на бизнеса и последствията от епидемията от коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още