IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ растат за втори пореден месец, макар и по-бавно

Продажбите в барове и ресторанти обаче регистрират най-голямото си понижение от повече от година насам

17:15 | 15.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ забавиха темпа си на растеж през април до 0,3% на месечна база, което е под пазарните очаквания за 0,4%. За сравнение през предходния месец продажбите на дребно в най-голямата икономика в света отчетоха повишение от 0,8%. Така или иначе през април се отчита ръст на продажбите на дребно за втори месец подред, което е още едно доказателство за ускоряването на икономиката след по-слабото начало на годината, пише Market Watch.

Увеличението през април се дължи най-вече на реализирания по-голям обем продажби на бензиностанциите с 0,8% (заради покачващите се цени на бензина) и в магазините за градинарство и строителни материали с 0,4%. Като цяло в 9 от 13-те големи категории в продажбите на дребно се наблюдава увеличение на месечна база.

На годишна база продажбите на дребно в САЩ с 4,7%.

С изключение на автомобилите, бензина, строителните материали и хранителните услуги, продажбите на дребно се повишават с 0,4% през миналия месец след покачване с 0,5% през март. Тези така наречени основни продажби на дребно отговарят най-много на компонента на потребителските разходи в БВП. Продажбите в барове и ресторанти обаче регистрират най-голямото си понижение от повече от година насам.

Потребителските разходи се забавиха рязко през първото тримесечие, нараствайки с най-бавно темпо от близо пет години насам, пише Ройтерс.

Aко неотдавнашното увеличение на цените на бензина продължи, то би могло да заличи влиянието на по-ниските данъци върху потребителските разходи. Цените на бензина се покачиха с почти 17 цента до 2,757 долара за галон през април - най-високата цена от юли 2015 г. според данни от Американската енергийна информационна администрация.

Потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност на САЩ, нараснаха с 1,1% на годишна база през първото тримесечие.

След публикуването на данните доходността по 10-годишните американски държавни облигации се повиши до 3,05%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още