IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ с неочаквано силен спад

Продажбите са се понижили с 0,3% през юли, което е първият им спад от 5 месеца насам

17:00 | 15.09.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ са се понижили с повече от очакваното през август, което показва пауза в силните разходи на потребителите напоследък, съобщава Bloomberg.

Продажбите са се понижили с 0,3% през юли, което е първият им спад от 5 месеца насам, след ревизиран ръст от 0,1% за предишния месец, сочат данни на министерството на търговията от четвъртък. Медианната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, бе за понижение от 0,1%. Без продажбите на автомобилите продажбите неочаквано спадат с 0,1%.

По-слабите покупки на превозни средства съвпадат със застой на други места, като продажбите се понижават в седем от 12 категории, изключващи автомобилите. Макар че ниските разходи за заеми, евтините цени на бензина и стабилният ръст на заетостта би трябвало да спрат спада, растежът на заплащането остава бавен, а постоянната слабост на потребителските разходи може да ограничат икономическото възстановяване през втората половина на годината.

„Докладът не е добър в по-голямата си част“, казва Крис Кристофър, директор на потребителската икономика в IHS Global Insight в Лексингтън, Масачузетц. „Потреблението се справя сравнително добре – дори с тези цифри, това е една от най-силните части на икономиката. Има скромна инфлация, реалният ръст на наличните доходи е сравнително стабилен и потребителите се чувстват доста уверени“.

Докладът представлява едни от последните големи данни преди срещата на централните банкери на Федералния резерв другата седмица, на която трябва да решат дали да повишават лихвените проценти. Макар че представителите са разделени в позициите си доколко спешно е предприемането на подобна стъпка, повечето инвеститори и икономисти очакват централната банка да се въздържи от действия този месец.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
0,3% силен спад ли е? Представям си какво ще са няколко процента тогава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Та какво казвахте за скорошното вдигане на лихвите, колеги ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
vtoshkova
преди 7 години
Благодарим за корекцията : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
fantasy_gt
преди 7 години
Бързо си оправете заглавието! Не е ръст, а спад....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още